Je dagelijkse leefomgeving als sparringspartner

Hoe weet je dat je op het goede spoor zit met je onderneming en hoe kom je door moeilijke tijden? Volgens Jacqueline Zuidweg door je omgeving in te schakelen als sparringspartner. Je ondernemersomgeving, maar ook gewoon je sportmaatje of buurman.

Onlangs knipperde het lampje van de olie in mijn auto en reed ik zo snel als mogelijk naar een benzinestation aan de rand van Amsterdam. Morguh mevrouwtje, wat kan ik voor u doen? De man achter het beschermde loket startte, nadat ik om de juiste olie vroeg, een hele ondervraging en vulde voor het gemak ook maar de antwoorden vast in. U zit vast in de mode mevrouw, dat ken ik zien, en u bent ook ondernemend, want u wilt zelf uw olie gaan bijvullen. Maarruh, dat is geen vrouwenwerk hoor in die mooie kleren, ik hellup u wel effe.

Ik blij en opgelucht uiteraard, maar ook grappig dat mensen graag behulpzaam zijn, ook als je het ze niet vraagt. En dat soms alleen op basis van die eerste indruk en een eerste vriendelijk contactmoment. En laten die dagelijkse contactmomenten nu heel waardevol zijn voor iedere ondernemer. Het is zo belangrijk om continu te toetsen of je wel goed bezig bent. Wellicht is dit ook die eeuwige onzekerheid en roep om bevestiging. Noem het wat je wilt, ik heb er in mijn hele ondernemerscarrière altijd veel baat bij gehad om met name de lastige momenten in het ondernemersleven te delen met mijn omgeving.

Zo heb ik in de loop der jaren heel veel verschillende sparringpartners om me heen verzameld en een ieder is weer waardevol op een ander deeltje van mijn levenspuzzel. Zo is er het clubje gepensioneerde squashende mannen op mijn sportschool. Ook al squash ik zelf niet, iedere woensdag even een cortado (Spaanse koffie) drinken en ik krijg de meest wijze gevraagde en ongevraagde adviezen. Vooral enkele jaren terug toen ik een stevige reorganisatie moest doorvoeren, waren zij goud voor mij. Ik moest afscheid nemen van één van mijn managers en ik had het één en ander van de vertrekkende manager naar mijn hoofd geslingerd gekregen.
Ik besloot om geen cortado te drinken, maar alleen gedag te zeggen en dan weer naar kantoor te racen. Hoe is het Jacq? Uh, ja goed, maar ik moet nu gaan. KOFFIE JACQ? Op dwingende toon werd mij duidelijk gemaakt te gaan zitten en te vertellen hoe het met mij ging op dat moment. Tegenwind uit de doeken gedaan en vervolgens werd mij medegedeeld dat het stof wel weer zou neerdwarrelen. Pff, dacht ik toen. Wat heb ik daar nu aan?

Enkele weken later werd mij gevraagd naar de stand van zaken met betrekking tot de vertrekkende manager. Ik was inmiddels al weer heel wat stappen verder en was al vergeten dat ik het er destijds best zwaar mee had. Mijn antwoord was dan ook: Het stof is inmiddels neergedwarreld….

Mooi voorbeeld van hoe alles een perspectief heeft, maar dat het ook heel belangrijk is om in je dagelijkse omgeving support te hebben buiten je ondernemersomgeving. Dat kan natuurlijk je commissaris, coach of accountant zijn, maar vaak zijn de mensen in je dagelijkse leefomgeving evenveel waard om mee te sparren en vooral naar te luisteren.

Op 25 augustus als gastcolumn verschenen op Baaz.nl

Terug naar archief