MKB Doorstart van start voor ondernemers in zwaar weer

Jacqueline Zuidweg en Jannie van den Berg met minister-president Mark Rutte

Jacqueline Zuidweg en Jannie van den Berg met minister-president Mark Rutte

Op vrijdag 7 maart heeft minister-president Mark Rutte het startschot gegeven voor MKB Doorstart: dé portal voor mkb-bedrijven en zzp’ers in zwaar weer. MKB Doorstart biedt bedrijven die in de kern gezond zijn maar te maken hebben met (dreigende) financiële problemen, maatwerk om de onderneming een nieuwe impuls te geven. MKB Doorstart start in Flevoland, de ambitie is om de portal in heel Nederland toegankelijk te maken.

Om ondernemerschap en de daarmee gemoeide arbeidsplaatsen in Nederland te behouden, zijn in MKB Doorstart de kennis en krachten van verschillende partijen gebundeld. Hun gezamenlijke ervaring leert dat een ondernemer die in de problemen komt, pas op een heel laat moment hulp zoekt. Soms té laat, zodat bedrijfsbeëindiging of faillissement nog de enige optie is, met alle gevolgen van dien voor de ondernemer zelf, het personeel en de schuldeisers. De weg naar een oplossing is niet altijd makkelijk te vinden. Tot nu toe.

Geen kastje-naar-muur-methode

Vanaf 7 maart 2014 is er MKB Doorstart, dat in veel gevallen in een oplossing kan voorzien. Dat gebeurt dankzij vroegsignalering: tijdig aan de bel trekken door bedrijven zelf, of via partijen als bank, accountant of (zaken)partner. Zo kan worden voorkomen dat onomkeerbare problemen ontstaan. In veel gevallen kan een bedrijf dat in de kern gezond is maar tijdelijk financiële problemen heeft, geholpen worden met maatwerk. Dat kan passende financiering zijn, coaching, begeleiding of een noodzakelijke schuldregeling.

Het is geen van-het-kastje-naar-de-muurloket: MKB Doorstart biedt snel zicht op de juiste route naar een nieuwe impuls voor de onderneming.

Kosteloze hulp

Dankzij de medewerking van banken, overheden en maatschappelijk investeerder Start Foundation is de hulp van MKB Doorstart kosteloos voor de hulpzoekende ondernemer. Een ondernemer die zich aanmeldt via www.mkbdoorstart.nl krijgt op zo kort mogelijke termijn een reactie van het team achter MKB Doorstart.

Start in Flevoland

In eerste instantie richt MKB Doorstart zich op ondernemers in Flevoland, maar de initiatiefnemers hebben de ambitie om het project snel uit te breiden en er een landelijk toegankelijke portal van te maken. De snelheid waarmee dat lukt, hangt onder meer af van de medewerking van banken en gemeenten. Gezien de positieve reacties hebben de initiatiefnemers er alle vertrouwen in dat ook ondernemers buiten Flevoland snel geholpen kunnen worden.

Initiatiefnemers

Jacqueline Zuidweg en Mark Rutte

Jacqueline Zuidweg bij de lancering

De initiatiefnemers zijn Jacqueline Zuidweg (Zuidweg & Partners), Jannie van den Berg (Zelfstandigenloket Flevoland, Flevolandse Zakenvrouw van het Jaar 2014) en maatschappelijk investeerder Start Foundation. Om de dienstverlening achter MKB Doorstart zo breed mogelijk te maken, wordt samengewerkt met banken en overheden, maar ook met (lokale) ondernemersnetwerken en andere organisaties die ervoor kunnen zorgen dat ondernemers met dreigende problemen tijdig in beeld komen. Let op: naast de start door Minister-president Rutte, zal Jacqueline Zuidweg 7 maart om 7.07 uur te horen zijn in de uitzending van BNR Nieuwsradio.

Voor meer informatie: zie de website van MKB Doorstart.nl of neem een kijkje in deze brochure >

Foto’s: Monavid Fotografie (Telefoon: 0365407388)

Terug naar archief