Biografie

Jacqueline Zuidweg (1965) heeft een Zeeuwse achtergrond, is geboren in Goes en woonde vervolgens op diverse plaatsen in Nederland. Van de Veluwe, tot Amsterdam, Bussum en nu Naarden. Na haar eindexamen Atheneum aan de Amersfoortse Berg (1983) startte Jacqueline met een universitaire studie Nederlands Recht. In 1988 studeerde zij af in de Rechtsgeleerdheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Vervolgens werkte zij zes jaar als juriste bij de Stichting Rechtsbijstand voor Ondernemers. Daar constateerde zij dat er in Nederland geen betrouwbare, betaalbare, kwalitatief goede schulddienstverlening voor (ex-)ondernemers was, waarop Jacqueline in 1994 vanuit haar onderneming Zuidweg & Partners startte om MKB-ondernemers in financieel zwaar weer bij te staan.

Jacqueline Zuidweg tijdens de uitreiking van de Prix Veuve ClicquotInmiddels heeft de organisatie, die 65 medewerkers telt, ruim 30.000 ondernemers bijgestaan. Zuidweg & Partners is nu ook breder actief dan alleen schuldsanering aan ondernemers en ex-ondernemers, maar verzorgt tevens advies en opleidingen aan professionals. Als blijk van erkenning voor haar activiteiten en ondernemerskwaliteiten is Jacqueline uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar 2012 (Prix Veuve Clicquot). Sinds 1 januari 2013 is Jacqueline bestuurslid van Stichting Jong Ondernemen, ter stimulering van het ondernemerschap in het onderwijs. Haar eerste boek ‘Vallen, opstaan en weer doorgaan’, tips & adviezen voor en door ondernemers in uitdagende tijden, is geschreven in co-auteurschap met ondernemer en wetenschapper Josette Dijkhuizen en is maart 2013 verschenen. Daarnaast heeft Jacqueline als co-auteur een bijdrage geleverd aan het boek Anders werken, een publicatie over sociale innovatie uit 2014. Ook staat zij als mede-initiatiefnemer aan de basis van MKB Doorstart.nl, de portal voor mkb-bedrijven en zzp’ers die te maken hebben met dreigende (financiële) problemen. Inmiddels is Jacqueline een veelgevraagd spreker, verzorger van workshops en gastdocent. Ze weet haar publiek te enthousiasmeren over haar passies voor ondernemen (ook met tegenwind!), financiële educatie voor kinderen en de combi ondernemerschap en gezin.

Ondernemerschap en gezin

Jacqueline Zuidweg heeft, samen met haar partner Raymond Lescrauwaet, twee jeugdige dochters met de namen Daniëlle en Fabiënne Lescrauwaet. Ondernemerschap en een gelukkig gezin zijn volgens Jacqueline prima te combineren zijn, mits goed wordt gepland en vooral de juiste prioriteiten worden gesteld.
Ook Raymond draagt het ondernemerschap een warm hart toe en onderneemt in het ‘creëren van een gezonde woon- en werkomgeving’. Sinds het begin van hun relatie heeft hij haar intensief gecoacht in het ondernemerschap en is hij de drijvende kracht achter de fysieke realisatie van de verschillende kantoren (verbouwen, inrichten en onderhouden). Zij noemt haar gezin ook weleens een soort testgezin voor het leven in een gezonde woon- en werkomgeving. Thuis zijn de voorwaarden voor een gezonde lucht, licht, water en omgeving optimaal gerealiseerd.

Ondernemen is topsport

Ook gezonde voeding en gefilterd water dragen, in de ogen van Jacqueline, bij aan het gezond en optimaal kunnen functioneren als ondernemer. Ze ziet ondernemen dan ook graag als topsport en is al vanaf haar jeugd een groot sportliefhebber. Momenteel fitnesst Jacqueline minimaal twee keer per week, loopt ze een à twee keer per week hard en mag ze graag skiën en waterskiën.