Wie durft te leren van fouten, krijgt vleugels

Ondernemen start met een droom, zo ook voor mij. In 1994 stelde ik mijzelf de vraag: wat wil ik, wat vind ik leuk en wat vind ik belangrijk? Die vraag was snel beantwoord. Ik vind het heel leuk om mensen te helpen en de kennis en ervaring die ik heb te delen. Vervolgens besloot ik om alle MKB-ondernemers in Nederland te helpen die financiële problemen hebben. Goed voor de ondernemer, goed voor de schuldeisers en goed voor de BV Nederland. Vervolgens 6000 gulden geleend van mijn moeder, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, kantoor gehuurd en advertentie gezet. Mijn onderneming was een feit. Lef genoeg, besluitvaardig genoeg, maar toch regelmatig de twijfel of ik wel een goed ondernemer was. Het eerste jaar kon ik zo’n 35 ondernemers helpen, het tweede jaar 40 en nadat ik de Gemeente Amsterdam en vervolgens nog zo’n 180 Gemeenten mijn dienstverlening had laten ontdekken, groeide het aantal klanten naar honderden. Na 20 jaar hebben we ruim 20.000 ondernemers bijgestaan.

Ook mijn onderneming groeide mee: in 1996 nam ik mijn eerste personeelslid aan en in 2011 waren we uitgegroeid naar een bedrijf met 115 medewerkers en vijf vestigingen. Maar de crisis en de bezuinigingen sloegen ook toe in Gemeenteland en dat had ook zijn weerslag op ons bedrijf. Nu, twee reorganisaties verder, blijkt dat we met o.a. een kleiner personeelsbestand en efficiënte werkprocessen veel slagvaardiger zijn. Als ik terugkijk op de afgelopen 20 jaar, dan concludeer ik dat ik het meest innovatief en creatief ben op momenten dat het tegenzit. Groeien maakt lui, maar ondernemen met tegenwind zorgt, dat je in de spiegel gaat (moet) kijken en als je dan durft te leren van je fouten, krijg je weer vleugels. We zijn als mens gewoontedieren en blijven te vaak doen wat we altijd doen. Dat geldt zeker voor ondernemers met financiële problemen. Eén van de vragen die ik dan ook aan hen stel is: Wat zou je doen als je morgen wakker wordt en je mag je leven opnieuw inrichten? Deze ondernemers gaan vaak al lang gebukt onder gevoel van falend ondernemerschap en een hoge schuldenlast. Het denken vanuit nieuw perspectief werkt bijna altijd verhelderend. Waartoe besta jij als ondernemer/mens op aarde? Geld en je onderneming zijn maar middelen en vanuit de mogelijkheden van de toekomst, kun je het (schuld-)verleden het beste regelen. Of beter gezegd: ondernemen is vallen, opstaan en weer doorgaan! En, aangezien ik nog steeds niet mijn droom heb kunnen realiseren dat iedere MKB-ondernemer met financiële problemen hulp krijgt, ga ik zeker nog door; linksaf, rechtsaf of anders middendoor ;)

Op 22 april 2014 als gastcolumn verschenen op Annemarievangaal.nl

Terug naar archief